Lionel Shriver: Jonnekin pois

467-450x800

Lionel Shriver: Jonnekin pois (So much for that)

2010, suomennettu 2011 (Seppo Raudaskoski)

535 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 20, kirjassa on vammainen tai vakavasti sairas henkilö

 

Lionel Shriverin ” Jonnekin pois”-kirjan päähenkilö, Shep Knacker, on myynyt menestyneen yrityksensä ja säästänyt rahat, jotta voisi aloittaa uuden elämän jossakin, jossa on halpa elää. Suunnitelmat kuitenkin muuttuvat, kun Shepin vaimo, Glynis, sairastuu parantumattomaan syöpään ja Shepin isä kaatuu portaissa, eikä voi enää asua itsenäisesti vaan joutuu muuttamaan hoitokotiin. Shepin säästöt hupenevat vaimon syövän hoitokuluihin ja isän hoitokotimaksuihin, ja Shepin haave karkaa ulottumattomiin.

Glynisin syövän etenemisen lisäksi seurataan Shepin ja Glynisin ystäväperheen elämää. Ystäväperheellä on perinnöllistä regressiivistä sairautta (familial dysautonomia) sairastava tytär. Myös he ovat joutuneet tekemään paljon myönnytyksiä elämässään, saadakseen tyttärelleen tämän tarvitsemaa hoitoa.

Kirja siis selvästi kritisoi Yhdysvaltojen terveydenhuoltosysteemiä, sillä sairastuminen vie useat ihmiset vararikkoon tai monet jäävät ilman hoitoa ilman hyvää vakuutusta tai varallisuutta. Mutta kirja on myös tarina siitä, miten paljosta joku voi olla valmis luopumaan ja tekemään läheisen ihmisen vuoksi. Kirjan loppu jäi kyllä minua ärsyttämään, sillä se on tavattoman ruusunpunainen. Oikeassa elämässä harvoin on näin onnellista loppua.

Pidin tästä kirjasta (loppua lukuun ottamatta), ja voin suositella muillekin.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s