Colm Toibin: Nora Webster

dsc_0608-450x800

Colm Toibin: Nora Webster (Nora Webster)

2014, suomennettu 2016 (Kaijamari Sivill)

410 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 35, kirjan nimessä on erisnimi

 

Kirjan päähenkilö, Nora Webster, jää leskeksi 1960-luvun lopun Irlannissa, 46-vuotiaana. Nora on ulospäin hyvin hillitty, mutta sisäisesti tapahtuu paljon; Nora on kuin jonkinlaisen kuplan sisällä. Noralla on neljä lasta, joihin kaikkiin hänellä on melko etäinen suhde. Lapset voivat isän kuoleman jälkeen huonosti, mutta Noralla ei riitä energiaa heille. Lasten tädit tuntuvat olevan lapsille läheisempiä kuin äiti, ja Nora kokee syyllisyyttä asiasta.

Perheen isän kuoleman jälkeen Nora menee töihin 21 kotona vietetyn vuoden jälkeen. Töissä on ongelmia esimiehen kanssa ja kotona keskenään olevat nuorimmat lapset aiheuttavat huolia. Asiat ratkeavat kuitenkin lopulta parhain päin.

Tarina kertoo Noran surutyöstä, mutta samalla myös yksinäisyydestä ja itsensä löytämisestä. Nora on elänyt 21 vuotta elämästään muille ihmisille, miehelleen ja lapsilleen, unohtaen omat tarpeensa ja ystävänsä. Miehen kuoleman jälkeen, lasten nyt ollessa jo melko isoja, Nora voi vihdoin toteuttaa omia halujaan kyselemättä muiden mielipiteitä. Nora myy perheen kesämökin, värjää hiuksensa, hankkii uusia vaatteita, menee ay-liikkeen kokoukseen ja remontoi taloa. Nora aloittaa myös uudestaan itselleen tärkeän musiikin harrastuksen, joka oli jäänyt avioliiton ja lasten myötä. Tämä kaikki on osa surutyötä, oman itsenäisen elämän aloittamista miehen kuoleman jälkeen.

Kirja on hyvin hillitty, harmaa, hyvällä tavalla pitkäveteinen. Jos en tietäisi, että kirjoittaja on mies, olisin luullut kirjaa naisen kirjoittamaksi, sillä kirjailija on hyvin osannut asettua leskeksi jääneen naisen osaan ja kuvata Noran sisäistä maailmaa.

Kirja myös sivuaa Irlannin yhteiskunnan tapahtumia 60- ja 70-lukujen taitteessa. Minun täytyy häpeäkseni tunnustaa, että tiesin niistä ja muutenkin Irlannin yhteiskunnasta ja historiasta todella vähän ennen tätä kirjaa. Nyt oli pakko googlettaa esimerkiksi Fianna Fail, IRA ja Derry, ja tiedän jo paljon enemmän.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s