Liz Pichon: Tom Gatesin mahtava maailma

dsc_0609-450x800

Liz Pichon: Tom Gatesin mahtava maailma (The Brilliant World of Tom Gates)

2011, suomennettu 2015 (Irma Rissanen)

239 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 22, kuvitettu kirja

 

9-vuotias poikani lukee paljon kirjoja. Viime kirjastoreissulla hänelle lähti kirjastosta mukaan Liz Pichonin kirja ”Tom Gatesin mahtava maailma”. Yleensä poikani lukee jokaisen kirjan vain kerran, ainoastaan mielestään todella hyvät kirjat hän lukee toiseenkin kertaan, ja niitä kirjoja on vähän. Tämä kirja kuului niihin kirjoihin, jotka hän halusi lukea toisenkin kerran, joten uteliaisuuteni heräsi ja minunkin oli tämä luettava. Ja kyllähän tämä oli hauska aikuisenkin mielestä. Tämä on sarkastista, kaoottista brittihuumoria parhaimmillaan.

Kirjan päähenkilö, Tom Gates, on vilkas 5-luokkalainen (noin 10-vuotias?) poika, jonka elämä pyörii paljolti koulun, oman bändin ja suosikkibändin, Hemmo3, ympärillä. Tomin perheeseen kuuluu äiti, isä ja isosisko Delia, ja Tomilla on paras ystävä Derek. Äiti ja isä ovat tietysti ihan noloja, sisko on ärsyttävä ja Derek on maailman paras kaveri. Ja onhan luokalla tyttö, Amy, johon Tom on ihastunut. Näistä aineksista saa aikaan aikamoisen sopan taattuun brittihuumorityyliin, kun Tomin suosikkibändi on tulossa Tomin kotikaupunkiin, ja konserttiin on päästävä.

Kirjan kirjoitusasu oli aluksi hieman hämmentävä tällaiselle minun kaltaiselleni, joka on tottunut lukemaan tasaista yhdellä kirjasinlajilla kirjoitettua tekstiä. Tämän kirjan sivut nimittäin näyttävät tällaisilta:

dsc_0613-800x450

Mutta kun tottui siihen, että kirjasinlaji muuttui kesken lauseen, sanat saattoivat kulkea sivulla mihin suuntaan vain ja tekstin seassa on kuvia, niin sitä melkein jo joka aukeaman lopussa odotti, että millainen seuraavan aukeaman ulkoasu onkaan.

Tom Gates-kirjoja on tiettävästi englanniksi ilmestynyt kymmenen, mutta tämä on kai ainoa, joka on suomennettu. Toivottavasti näitä suomennetaan lisää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s