Lauren Beukes: Zoo City – eläinten valtakunta

dsc_0623-450x800

Lauren Beukes:  Zoo City eläinten valtakunta (Zoo City)

2010, suomennettu 2016 (Tytti Viinikainen)

409 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 16, ulkomaisen kirjallisuuspalkinnon voittanut kirja

Zoo City on kuvitteellinen kaupunginosa Johannesburgissa Etelä-Afrikassa, jossa eläimelliset asuvat. Eläimelliset ovat ihmisiä, jotka ovat murhanneet jonkun. Murhaaja saa seurakseen eläimen, josta hän on riippuvainen. Ero omasta eläimestä tuottaa suunnatonta tuskaa. Jos oma eläin kuolee, tulee salaperäinen Pohjavirta ja vie ihmisen. Oman eläimen lisäksi murhaajat saavat myös jonkin kyvyn.

Tarinan päähenkilön, Zinzin, eläin on laiskiainen ja hänen kykynsä on löytää kadonneita esineitä ja joskus myös ihmisiä. Eläimelliset ovat hyljeksittyjä ”normaali”-ihmisten joukossa, ja niinpä he joutuvat tekemään kaikenlaisia hommia pysyäkseen hengissä. Zinzi oli ollut toimittaja ennen kuin murhasi veljensä. Nyt hän kirjoittaa nigerialaiskirjeitä ja etsii kadonneita esineitä saadakseen rahaa. Zinzi saa tehtäväkseen etsiä erään tytön ja tyttöä etsiessään hän joutuu mukaan afrikkalaiseen magiaan, mutiin.

Kirja oli mielestäni hyvin ahdistava. Muti on eteläisessä Afrikassa edelleen yleisesti käytössä, ja kirjan kuvailemia julmuuksia varmasti tapahtuu todellisuudessakin Mutin nimissä, vaikka tämä kirja kuvaakin dystopiaa.

Kirja on voittanut Arthur C. Clark-palkinnon vuonna 2011.

One response to “Lauren Beukes: Zoo City – eläinten valtakunta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s