Selma Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka

Selma Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka (Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige)

Tage ja Kathrine Aurellin lyhentämä laitos vuodelta 1962, uudelleen toimittanut Rebecca Alsbers 1989, suomennos 1989 (Päivö Taubert)

93 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 41, kirjan kannessa on eläin

Nils Holgersson on skånelainen laiska poika, joka nauttii muiden ihmisten ja eläinten kiusaamisesta. Eräänä sunnuntaina Nils ei lähde kirkkoon vanhempiensa kanssa, vaan jää yksin kotiin. Hän näkee kotonaan tontun ja pyydystää tontun haaviin. Tonttu suuttuu Nilsille ja taikoo Nilsin tontun kokoiseksi ja eläinten puhetta ymmärtäväksi. Kodin ohi lentää villihanhiparvi, joka houkuttelee kesyhanhen Martin mukaan matkalle Lappiin. Nils yrittää estää Martin lähdön, tarttuu Marttiin kiinni ja niin seikkailu läpi Ruotsin alkaa. Matkan aikana Nils oppii kunnioittamaan eläimiä ja arvostamaan elämää.

Selma Lagerlöf on alun perin kirjoittanut tämän tarinan koululaisille Ruotsin maantiedon oppikirjaksi yli sata vuotta sitten. Kyllä olisikin koulunkäynti hauskaa, jos koulukirjat olisivat tällaisia. En oikeastaan tiedä, miksi en ole aiemmin tätä kirjaa lukenut, vaikka tämä on meillä lasten kirjahyllyssä useampia vuosia ollut. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

One response to “Selma Lagerlöf: Nils Holgerssonin ihmeellinen matka

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s