Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia

Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia (Utopia)

2009, suomennettu 2013 (Sampsa Peltonen)

202 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 23, käännöskirja

Kun luin tätä kirjaa, olin aivan varma, että kirjailijan täytyy olla nuori kirjallisuuden opiskelija, sillä tarina on hyvin mustavalkoisen särmikäs, kuten nuorelta kirjailijalta voisi odottaa. Äsken sitten etsin hieman tietoa Ahmad Khalid Tawfiqista ja olin suuresti yllättynyt, että hän onkin ollut kirjan julkaisuaikaan lähes 50-kymppinen lääkäri ja häntä pidetään yhtenä arabikirjallisuuden suurista nimistä. Tuleeko kellekään muulle mielikuvia kirjailijasta kirjaa lukiessa? Minulle tulee hyvin usein, jos kirjailija on minulle ennestään tuntematon.

Kirja kertoo Egyptistä joskus lähitulevaisuudessa. 2000-luvun alkupuolella Egyptin rikkaat ovat rakentaneet itselleen omat muureilla erotetut tarkoin vartioidut kaupungit, Utopiat, itselleen. Kaupungin ulkopuolella asuvista köyhistä kaupunkiin pääsevät vain ne, jotka ovat siellä töissä, ja hekin vain työvuoronsa ajaksi. Mutta rikkaatkaan eivät voi poistua kaupungista, sillä he eivät ole turvassa kaupunkinsa ulkopuolella. Parikymmentä vuotta Utopioiden perustamista myöhemmin yhteiskunta on jakautunut entistä jyrkemmin kahtia ja keskiluokka on kadonnut kokonaan. Kaupungin nuoret ovat tylsistyneitä, sillä heiltä ei puutu mitään, päivät kuluvat huumeiden ja seksin parissa. Saadakseen jännitystä elämäänsä jotkut heistä karkaavat kaupungin ulkopuolelle harrastamaan ihmismetsästystä. Tuollaiselle metsästysretkelle lähtee myös tarinan toinen päähenkilö (jonka nimeä ei kirjassa kerrota) ystävänsä kanssa. He joutuvat ongelmiin köyhien alueella ja apuun tulee kirjan toinen päähenkilö Gabir, joka on köyhien alueen asukki.

Kirjan maailmankuva on hyvin liioitellun mustavalkoinen, köyhillä on tosi tosi kurjaa ja rikkaat elävät mittaamattomassa yltäkylläisyydessä, ja hahmotkin ovat ylikorostuneen stereotyyppisiä. Kirjailijan tarkoituksena tietysti onkin nimenomaan ollut korostaa rikkaiden ja köyhien eroja, ja eriarvoistumista. Mutta juoni itsessään ei ole kovinkaan yllätyksellinen loppuratkaisua lukuun ottamatta. Minä olisin suonut kirjan päättyvän positiivisemmin, niin että päähenkilöt olisivat oppineet kokemastaan jotakin 😀

One response to “Ahmad Khalid Tawfiq: Utopia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s