Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty (The Lowland)

2013, suomennettu 2014 (Sari Karhulahti)

438 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 38, kirjassa mennään naimisiin

Olen aiemmin lukenut Jhumpa Lahirin novellikokoelman Tämä siunattu koti, jonka tarinat kertoivat intialaisen ja yhdysvaltalaisen kulttuurin eroista. Tulvaniityn tarina alkaa Intiasta ja päättyy Yhdysvaltoihin, mutta on täysin erilainen kuin Tämä siunattu koti. Tulvaniityssä ei enää pohdiskella kulttuurieroja, vaan se on kertomus vanhemmuudesta, naisen asemasta, yksinäisyydestä perheessä, ja siitä, miten yhden ihmisen valinnat voivat vaikuttaa monien muiden ihmisten elämään.

Tarina alkaa Intiasta kahdesta toisilleen hyvin läheisestä 1940-luvulla syntyneestä veljeksestä. Heidän tiensä kuitenkin eroavat, kun toinen veljeksistä, Udayan, ryhtyy aktiiviseksi naksaliitiksi (Intian kommunistinen liike) ja toinen veljeksistä, Subhash, muuttaa Yhdysvaltoihin opiskelemaan. Tarinaa kerrotaan pääasiassa Subhashin näkökulmasta, mutta tarina on paljolti myös Subhashin vaimon, Gaurin, tarina. Gauri on korkeasti koulutettu, ja haluaa jatkaa opintojaan Yhdysvalloissa, mutta jotenkin kaikille tuntuu olevan itsestään selvää, että Subhash on töissä ja Gauri on kotona hoitamassa heidän tytärtään ja kotiaan. Gaurin haluaa toimia toisin, mutta se on vaikeaa ja aiheuttaa paljon ristiriitaisia tunteita Gaurille, ja johtaa lopulta melko äärimmäiseen tekoon häneltä, jotta hän saa toteuttaa haluaan. Kirjassa seurataan Subhashin ja Gaurin ja heidän läheistensä elämää 60-luvun lopulta nykypäivään.

Kirjan henkilöt ovat hyvin yksinäisiä perhesuhteistaan huolimatta tai oikeastaan juuri niiden vuoksi. Se tekee kirjasta melko melankolisen, mutta kauniin; oikea sana kuvaamaan kirjan tunnelmaa taitaisi olla koskettava. Pidin tästä kirjasta hyvin paljon.

Mainokset

One response to “Jhumpa Lahiri: Tulvaniitty

  1. Sinullahan on varmaan kohta kaikki kirjat luettu. Monia mielenkiintoisia olisi täällä minullekin luettavaksi, mutta eihän kaikkia kirjoja koskaan ehdi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s