Ian McEwan: Pähkinänkuori

Ian McEwan: Pähkinänkuori (Nutshell)

2016, suomennettu 2017 (Juhani Lindholm)

200 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 49, vuoden 2017 uutuuskirja

Tämän kirjan kertojana on äitinsä kohdussa vielä oleva poikalapsi. Vauvan äiti Trudy on hylännyt lapsensa isän Johnin ja asuu nyt lapsen isän veljen Clauden kanssa. Trudy ja Claude haluavat tappaa Johnin saadakseen omistukseensa Johnin arvokkaan talon.

Tämä kirja herätti minussa hyvin ristiriitaisia tunteita. Kirja on todella taidokkaasti kirjoitettu, kirjailija on selvästi kirjallisesti taitava ja sivistynyt, ja tuo sen myös kirjoittaessaan hyvin esiin. Mutta juoni oli todella tylsä ja yllätyksetön, ja tyyli yritti olla varmaankin ironisen humoristinen siinä kuitenkaan onnistumatta. En varsinkaan pitänyt siitä, että kertojana oli kirjallisesti lahjakas, hypersuperälykäs, viinit tunteva syntymätön lapsi. Se oli kerrassaan kamalaa. Minä mietin koko ajan, että miten se vauva mahtaa tietää niin paljon ulkomaailmasta (tätä yritettiin kyllä selitellä kirjassa, mutta en oikein uskonut selityksiin), miten vauva pystyi välittämään sitä kertomustaan meille lukijoille sieltä kohdusta, ja kuinka megaälykäs yli-ihminen sieltä sitten mahtaakaan syntyä.

En siis pitänyt tästä kirjasta laisinkaan. En ole aiemmin lukenut yhtään Ian McEwanin kirjaa, mutta voisin kuvitella, ettei tämä ole hänen parhaimpiaan, sen verran taitavaa hänen kielenkäyttönsä oli, ja hän on myös selvästi hyvin älykäs ja sivistynyt ihminen. Mielenkiintoni siis heräsi tätä kirjailijaa kohtaan ja haluan nyt lukea jotakin muuta hänen kirjoittamaansa nähdäkseni olisiko hän kirjoittanut jotakin parempaakin kuin tämä, niitä muita kirjoja kun näyttää hänellä olevan useampiakin.

Mainokset

One response to “Ian McEwan: Pähkinänkuori

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s