Tove Jansson: Vaarallinen juhannus

Tove Jansson: Vaarallinen juhannus (Farlig Midsommar)

1954, suomennettu 1957, suomennos tarkistettu 2010 (Päivi Kivelä)

132 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 37, kirja kirjailijalta, jonka tuotantoon kuuluu yli 20 teosta

Mikäpä olisi ollutkaan parempi kirja lukea juhannuspäivänä kuin Tove Janssonin Vaarallinen juhannus.

Tulivuori purkautuu ja aiheuttaa suuren tulvan Muumilaaksoon juuri ennen juhannusta. Muumilaakso ja sen myötä myös muumitalo peittyy veteen. Muumit pakenevat tulvaa hyppäämällä kummallisen kelluvan talon kyytiin. Muumipeikko, Niiskuneiti ja Pikku Myy  jäävät matkanvarrella vahingossa pois talon kyydistä, ja Muumipeikko ja Niiskuneiti joutuvat myöhemmin syyttöminä pidätetyiksi. Talo, jolla muumit ajelehtivat, osoittautuu teatteriksi, ja muumit päättävät järjestää näytöksen, jotta kadonneet perheen jäsenet löytäisivät takaisin muun perheensä luo. Näin myös tapahtuu. Muumipappa kirjoittaa näytelmän, jonka muumit esittävät teatterissa. Muumipeikko ja Niiskuneiti löytävät tiensä teatteriesitykseen, tulvakin laskee ja kaikki pääsevät lopulta yhdessä palaamaan takaisin kotiin. Teatteriesitys tavoittaa Nuuskamuikkusenkin, joka oli myöhässä jokakeväisestä paluustaan Muumilaaksoon ja joka oli myös löytänyt Pikku Myyn.

Tämä on varmaankin suosikkini Muumi-kirjoista. Minusta on uskomatonta, miten Muumimamma jaksaa olla koko ajan niin positiivinen, vaikka hän menettää lapsensa ja omaisuutensa, ja joutuu jättämään kaiken tutun taakseen (minusta kyllä hieman tuntuu, että Muumimamma on nauttinut jotain rauhoittavia  😀  ). Tarinassa myös sivuhenkilönä oleva heikkoitsetuntoinen ja masentunut Miska löytää kutsumuksensa teatterin parista, ja tavallisesti vain itsestään huolehtiva Nuuskamuikkunen ottaa vastuun 24 lapsesta.

Tämä kirja sisältää myös ihanan klassikkopiiroksen, jossa Pikku Myy nukkuu ompelukorissa.

Mainokset

One response to “Tove Jansson: Vaarallinen juhannus

  1. Jostain syystä Possulla on jääny Muumi-kirjat aika lailla paitsioon. Possu on lukenut vain Näkymättömän lapsen ja kuvakirjan Kuka lohduttaisi Nyytiä.
    – Siitä huolimatta, että Possu on käynyt peräti 2 kertaa Muumimaailmassakin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s