Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras (The Quantum Thief)

2010, suomennettu 2011 (Antti Autio)

440 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 51. Tähän laitan kirjat, jotka olen lukenut vuonna 2017, mutta jotka eivät sovi mihinkään lukuhaasteen kategoriaan tai sopiva kategoria on jo käytetty.

Tartuin tähän kirjaan hieman kauhunsekaisin tuntein, sillä Repu oli pelotellut, että tässä kirjassa on haastetta aivoille. 14-vuotiaani luki tämän ennen minua, ja sanoi, ettei tämä nyt mikään niin kamala ollut. Joten ennakko-odotukseni olivat hyvin ristiriitaiset. Minä pelkäsin, että tässä on ihan kamalasti ulottuvuuksia ja todennäköisyyksiä ja muuta filosofis-fysikaalista, mutta ei niitä sitten oikeastaan ollutkaan. Haasteen aivoille aiheutti se, että kirjassa tapahtuu kaikenlaista valtavalla vauhdilla, ja se vaatii aina parin sivun välein hieman sulatteluaikaa. Lisäksi kirjassa on paljon termejä, joita ei mitenkään selitetä, esim. gogol, guptaus, gevulot, zoku, sobornost, kvanttipiste, metakorteksi… ja lukija saa itse pikkuhiljaa tarinan edetessä päätellä, mitä nuo sanat tässä kirjassa tarkoittavat, ja tosiaan se on vain lukijan oma tulkinta sanasta. Jos tämän lukisi uudestaan, niin ymmärtäisi varmaan vähän paremmin.

Lyhyesti juonesta, kuten minä sen ymmärsin : Kirjan tapahtumat sijoittuvat jonnekin kauas tulevaisuuteen. Jean de Flambeur on mestarivaras, joka on kuitenkin joutunut dilemmavankilaan. Mieli-niminen naisolento ja hänen elävä avaruusaluksensa Perhonen lupaavat auttaa mestarivarkaan pakoon vankilasta, jos hän suostuu tekemään vuorostaan palveluksen Mielen toimeksiantajalle Pellegrinille. Tehtävä on suoritettava Oubliettessa (suomeksi vankityrmä), joka on kaupunki Marsissa. Mestarivarkaan muistot ovat kadonneet, ja hän etsii niitä samalla ja hänelle selviää, että Oubliettessa on harjoitettu mielen ja muistojen manipulointia. Mestarivaras saa peräänsä nuoren etsivän Isidoren, joka kuitenkin päätyy lopulta Mestarivarkaan kanssa samalle puolelle taistelemaan mielen manipulaatiota vastaan ja auttaa vallankumouksen synnyttämisessä. Mestarivaras saa käsiinsä Pellegrinin himoitseman esineen, mutta pitääkin sen itsellään.

Läkähdyttävästä tapahtumavauhdista ja kummallisista sanoista huolimatta, pidin tästä kirjasta. Kuten totesin jo aiemmin, niin tämä pitäisi varmasti lukea vielä uudestaan, jotta tämän ymmärtäisi paremmin. Mutta toinen osa odottaa jo.

Mainokset

2 responses to “Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras

  1. Pakko nyt kommentoida sivupersoonana kun muuten en voi. Kiva, että tykkäsit ja hyvä että kykenit sivuuttamaan termit ihan vain toteamalla ettei niitä tiedä. Minulle hankaluutta tuotti se että termit liittyvät eri uskonsuuntauksiin kansantarinoihin fysiikkasn ties mihin. Niitä metsästäessä aika kului. Seuraavien osien myötä juoni ja maailma seljeytyy. T. Repu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s