Ian McEwan: Sovitus

Ian McEwan: Sovitus (Atonement)

2001, suomennettu 2002 (Juhani Lindholm)

541 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 15, kirjassa harrastetaan tai se liittyy harrastukseen

Suunnilleen kaksi kuukautta sitten luin elämäni ensimmäisen Ian McEwanin kirjan Pähkinänkuori. En pitänyt lainkaan tuon kirjan hahmoista, juonesta enkä tyylistä, mutta arvelin Ian McEwanin kirjoittaneen jotain parempaakin, sillä kirjan kerronta oli vaikuttavaa, ja päätin lukea jotain muutakin hänen kirjoittamaansa. Eräs ystäväni, luettuaan blogikirjoitukseni Pähkinänkuoresta, kertoi minulle lukeneensa useita McEwanin kirjoja ja pitäneensä erityisesti Sovituksesta. Niinpä Sovitus valikoitui minun toiseksi McEwanin kirjakseni. Ja Sovitus on kyllä paljon parempi kuin Pähkinänkuori. Tämä ei tuottanut pettymystä.

Sovituksessa kirjoittamista harrastava tarinan päähenkilö Briony on 13-vuotias helteisenä kesäpäivänä 1935, jolloin hän tekee suuren virheen. Virheen seurauksena syytön mies, Robbie, joutuu useaksi vuodeksi vankilaan ja Brionyn sisko, Cecilia, katkaisee välit perheeseensä kokonaan. Briony kantaa syyllisyyttä teostaan, ja viisi vuotta myöhemmin Briony haluaa sovittaa tekonsa. Robbie ja Cecilia asettavat ehtonsa sovitukselle, mutta enempää en voi paljastaa juonesta, jotta en pilaisi kirjan ideaa niiltä, jotka eivät sitä vielä ole lukeneet. Nyt teidän on vain luettava tämä 😀

McEwanin kerronta on hyvin taitavaa, ympäristö ja henkilöt kuvaillaan tarkasti, joten lukijan on helppo samaistua tarinaan, sotakuvaukset ovat realistisia. Jännitystä rakennetaan hyvin hitaassa tahdissa, ja kaikista kirjan henkilöiden luonteista ja motiiveista syntyy lukijalle hyvin vahva mielikuva. Pidin tästä kirjasta hyvin paljon.

 

2 responses to “Ian McEwan: Sovitus

  1. Tuolla se hyllyssä on ties kuinka kauan ollut. Tykkäsin aikanaan tosi paljon ”seitsemännen portaan enkelistä”, mutta jostain syystä en ole sen jälkeen McEwania lukenut. Pelännenkö pettymystä vai onko vain aina jotain kiinnostavampaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s