F. Scott Fitzgerald: Amerikkaa autonrämällä

F. Scott Fitzgerald: Amerikkaa autonrämällä (The Cruise of the Rolling Junk)

1924, suomennettu 2017 (Ville-Juhani Sutinen)

103 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 36, elämäkerta tai muistelmateos

Vuonna 1920 F. Scott Fitzgerald ajoi vaimonsa Zeldan kanssa Connecticusta Alabamaan autollaan, Autonrämällä (Rolling Junk). Kaksi vuotta myöhemmin Fitzgerald muisteli matkaa, ja kirjoitti matkasta artikkelisarjan Motor-lehteen. Myöhemmin artikkelit julkaistiin yhteenkoottuna kirjana.

Matkalle lähdettiin eräänä aamuna, koska Alabamasta kotoisin oleva Zelda kaipasi kunnon Alabamalaista aamiaista. Matka halki Amerikan, pohjoisesta etelään, kesti viikon, ja Autonrämä ehti hajota matkan aikana moneen kertaan. Koska Fitzgerald tai Zelda kumpikaan eivät osanneet korjata autoa lainkaan, tulivat pariskunnalle autokorjaamot ja monenlaiset autonkorjaajat matkan aikana hyvin tutuiksi. Kirjasta myös aistii vielä Yhdysvaltain sisällissodan arvet, ja kuinka jyrkkä jako etelään ja pohjoiseen Yhdysvalloissa vielä tuolloin oli.

Tämä kirja on sellainen, joka pitäisi lukea alkuperäiskielellä. Suomentaja on kyllä tehnyt ihan ansiokasta työtä, mutta kirjassa on paljon sellaista, joka on ollut taatusti haasteellista kääntäjälle, kuten murteet, ja joiden vuoksi kirja olisi englanninkielisenä varmasti vielä viihdyttävämpi. Fitzgerald on myös tavattoman taitava kuvailemaan ympäristöä, ja nuo kuvaukset olisi myös kiva lukea alkuperäisinä, mutta meidän kirjastosta ei tuota alkuperäistä löydy.

 

 

 

 

 

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s