Mattias Edvardsson: Melkein tosi tarina

Mattias Edvardsson: Melkein tosi tarina (En nästan sann historia)

2016, suomennettu 2017 (Tiina Ohinmaa)

413 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 51, tähän laitan kirjat, jotka olen lukenut vuonna 2017, mutta jotka eivät sovi mihinkään lukuhaasteen kategoriaan tai sopiva kategoria on jo käytetty.

Kirjan päähenkilö on 32-vuotias Zackarias Levin, jonka avovaimo on juuri hänet jättänyt ja toimittajan työstäkin Tukholmassa tuli potkut. Työttömänä, kodittomana ja rahattomana ei auta muu kuin muuttaa takaisin äidin luo Skåneen. Zack on aikoinaan opiskellut luovaa kirjoittamista Lundin yliopistossa ja päättää kirjoittaa kauan suunnittelemansa kirjan opiskeluaikojensa tapahtumista. Zackin opiskeluaikana kuuluisa kirjailija katoaa, ja Zackin hyvä ystävä Adrian tuomitaan murhasta, vaikka ruumista ei tuolloin löydykään. Zack on varma, että Adrian oli syytön. Kirjaa kirjoittaessaan ja vanhoja opiskelukavereita tavatessaan Zack saa huomata, että hänen muistonsa ja tietonsa tapahtumista ovat erilaisia kuin mitä totuus ehkä on. Zack on jotenkin hyvin naiivi tutkiessaan tapausta ja kirjoittaessaan kirjaa; hän ei missään vaiheessa mieti sitä, että mikä totuus on ja onko hän valmis kertomaan totuuden, vaikka se ei häntä miellyttäisikään. Hän miettii vain kustantajia ja rahaa. Minä olisin kaivannut ehkä jonkinlaista moraalistakin pohdintaa Zackin osalta.

Kirjassa siis seurataan Zackin kirjoitusprosessia vuonna 2008 ja hänen kirjoittamaansa kirjaa vuoden 1996 tapahtumista eli tämä on siis kirja, jossa kirjoitetaan kirjaa. Tämä tyyli toimi ihan hyvin. Vaikka vuonna 1996 tapahtunut rikos on tärkeässä osassa, ei tämä varsinaisesti mikään dekkari ole, enemmänkin kertomus joukosta kirjallisuuden opiskelijoita ja mitä heistä tulikaan. Ihan viihdyttävä kirja, mutta ei mitenkään erityisen mieleenpainuva.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s