Eoin Colfer: Siipimies

Eoin Colfer: Siipimies (Airman)

2008, suomennettu 2008 (Jaakko Kankaanpää)

473 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 51. Tähän laitan kirjat, jotka olen lukenut vuonna 2017, mutta jotka eivät sovi mihinkään lukuhaasteen kategoriaan tai sopiva kategoria on jo käytetty.

Luulin lukeneeni kaikki Eoin Colferin kirjat, mutta kirjastossa silmiini osui tämä Siipimies, jota en jostain syystä ole koskaan lukenut. Ja tämä kirja olikin ehdottomasti Eoin Colferia parhaimmillaan. Siipimies on historiallinen fantasia, steampunk- ja scifi-vivahteilla. Eoin Colfer osaa tehdä kirjoistaan jotenkin hyvin ”visuaalisia”; on todella helppo nähdä mielessään kirjan maisemat ja hahmot, eikä tämä kirja tee poikkeusta siihen.

Kirjan päähenkilö Conor syntyy kirjaimellisesti lennossa kaasupallon korissa Pariisin taivaalla vuonna 1878. Conor kasvaa Saltee-saarilla, joita hallitsee hyvä ja edistyksellinen kuningas Nick (Saltee-saaret ovat oikeasti olemassa Irlannin rannikolla, mutta ovat asumattomia). Saarten pääasiallinen elinkeino on timantit, joita vangit louhivat vankilassa. 9-vuotiaana Conor saa opettajakseen Victorin, jonka intohimo on ilmaa painavampien lentolaitteiden suunnittelu ja rakentaminen. Conor oli lentolaitteista jo ennestäänkin kiinnostunut, ja Victor sai Conor innostumaan niistä lisää. Kun Conor on 14-vuotias paha marsalkka Bonvilain kaappaa saarilla verisesti vallan, ja Conor todistaa vallankaappauksen. Bonvilain passittaa Conorin vankilaan timantteja louhimaan. Neuvokkuutensa avulla Conor onnistuu kahden vuoden päästä pakenemaan vankilasta, josta kukaan ei ennen häntä ole paennut. Jonkin ajan kuluttua Saltee-saarten yllä nähdään salaperäinen lentävä hahmo, Siipimies, joka lopulta omalta osaltaan osallistuu Saltee-saarten vapauttamiseen pahan Bonvilainin vallasta, ja salaperäinen hahmo on tietenkin Conor.

Tässä kirjassa on huumoria, hassuja arkipäivän sattumuksia, mutta myös vakavampi puoli julmuuksineen, epäoikeudenmukaisuuksineen, petoksineen ja vastoinkäymisineen; paljon tunteita ja tiivistyvää jännitystä.

Minulla on myös hyvin henkilökohtainen mielenkiinto kirjan aihepiiriä kohtaan, sillä isäni oli lentäjä ja ilmaa painavampien lentolaitteiden suunnittelija ja rakentaja. Olen lapsuudessani viettänyt lukemattomia tunteja lentokentillä, jopa asunut sellaisilla, joten minulla on jonkinlainen ymmärrys siitä, mistä ilmailualan ihmisten intohimossa on kyse, vaikka en olekaan sitä intohimoa perinyt.

Mainokset

One response to “Eoin Colfer: Siipimies

  1. Ja taas uusi kirjailija, josta en ole kuullut. Näin ensi kuulemalla kuulostaa hyvältä, mutta en lupaa lukea. On noita luettavia sen verran jo ennestään, eikä minun lukemiset edisty.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s