Antti Jauhiainen & Joona-Hermanni Mäkinen: Hyvinvointivaltion vastaisku

Antti Jauhiainen & Joona-Hermanni Mäkinen: Hyvinvointivaltion vastaisku

2017

171 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 51.Tähän laitan kirjat, jotka olen lukenut vuonna 2017, mutta jotka eivät sovi mihinkään lukuhaasteen kategoriaan tai sopiva kategoria on jo käytetty.

Tätä kirjaa varten Jauhiainen & Mäkinen ovat keskustelleet monien yhdysvaltalaisten intellektuellien (mm. Noam Chomsky, Robin Hahnel, Juliet Shor, Stephen Shalom) kanssa suomalaisen hyvinvointivaltion menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta. Lopputulemana on, että hyvinvointivaltio on Suomessa taantumassa. Kirjassa on myös paljon ideoita siitä, mitä pitäisi tehdä, jotta saisimme entistä paremman hyvinvointivaltion, ja mitkä ovat sen esteitä.

Oli mielenkiintoista huomata, että ihan oikeat intellektuellit ovat pääosin päätyneet samanlaisiin ajatuksiin kuin minäkin omissa pohdinnoissani. Lisäksi heillä oli esittää ratkaisuja joihinkin ongelmiin, joiden olemassaolon minäkin olin havainnut, mutta joihin en ollut keksinyt ratkaisuja.

Kirjan sanoma lyhykäisyydessään on, että tarvitaan lisää vapautta, taloudellista tasa-arvoa, demokratiaa ja luovuutta, jotta hyvinvointivaltio voisi kehittyä paremmaksi, mutta nykytrendi näyttäisi olevan täysin päinvastainen. Joten huonompaa suuntaan ollaan hyvinvointivaltion suhteen menossa, jos ei uusiuduta. Päättäjiltä tuntuu unohtuneen, että hyvinvointivaltio luo menestyksen edellytykset, kun lyhytkatseisesti halutaan vain (omaa) taloudellista (tai muuta) etua. Eikä yksittäisen ihmisen mielipiteillä, teoilla ja valinnoilla ole merkitystä, tarvitaan kansanliikkeitä, jos halutaan saada muutoksia aikaiseksi.

Tämä kirja innoitti minut nyt vihdoin ja viimein tilaamaan kirjastosta Adam Smithin Kansojen varallisuus-kirjan, jonka lukemista olen jo pidempään muutenkin suunnitellut. Tuo kirjahan on kuin taloustieteen raamattu, siihen kun niin monet tuntuvat viittaavan, vaikka en usko heidän edes sitä lukeneen. Mutta minä aion sen lukea ihan oikeasti. Ehkä joskus vielä luen sen Raamatunkin, ihan oikeasti 😀

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s