Billy O’Shea : Vieterivoiman valtakunta

Billy O’Shea: Vieterivoiman valtakunta (Kingdom of Clockwork)

2014, suomennettu 2017 (Titia Schuurman)

237 s

Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 39, kirja on maahanmuuttajan kirjoittama. (Sopisi myös ainakin kohtiin 3, 7, 14, 23, 38)

Billy O’Shea on Tanskassa asuva irlantilainen. Vieterivoiman valtakunta on ensimmäinen osa trilogiasta, jossa eletään 2400-luvulla. Öljyn ja maakaasun loputtua on teknologinen kehitys maailmassa ottanut aimo loikan taaksepäin. Energian lähteinä ovat sähkö (kirjassa ei kerrota, miten sähköä tuotetaan), höyryvoima, tuulivoima ja vieterivoima. Kirjan päähenkilö on kelloseppä Karl Nielsen, Kantarborgista (nyk. Kööpenhamina), jossa on kerettiläisyyttä uskoa, että joskus ennen tekniikka on ollut kehittyneempää kuin 2400-luvulla. Kantarborgin uusi kuningas on kuitenkin kiinnostunut tekniikasta ja erityisesti junista (veturi sanaa ei Kantarborgissa saa edes sanoa ääneen, vaikka on julkinen salaisuus, että maan alla kulkee rautateitä), ja palkkaa Karlin rakentamaan itselleen ensin veturin ja myöhemmin vielä vaunuja. Kuningas syöstään vallasta hänen kerettiläisyyteensä vedoten, ja hän lähtee pako- ja yhteistyötunnustelumatkalle kauas tuntemattomaan Pohjolaan mukaan uskolliset miehensä, mukaan lukien Karl, joka ei kuitenkaan oikein ymmärrä kuninkaan harjoittamaa valtapeliä.

En oikein tiedä, mitä pidän tästä kirjasta. Kirjan kerronta on selkeää ja sujuvaa. Mutta tuntuu, että tarinassa olisi ollut aineksia paljon enempäänkin; nyt se on aika naiivi, 10-vuotiaanikin voisi hyvin lukea tämän kirjan. Tosin kyllähän steampunk-kirjat yleensä ovat melko naiiveja, kuuluu ilmeisesti genreen. Kirja olisi voinut enemmän herätellä ajattelemaan sitä, mitä todella tapahtuu sitten, kun öljy ja maakaasu loppuvat. Lukijaa jää mietityttämään myös se, että mihin kaikki tieto ja taidot ovat kadonneet; 2400-luvun Kantarborg on kuin jostain 1700- tai 1800-luvulta. Mutta ehkä näihin tulee selvyyttä jatko-osissa.

One response to “Billy O’Shea : Vieterivoiman valtakunta

  1. Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta, mutta vielä usean vuoden kestää ennen kuin olen lukenut kaikki nuo hyllyissä olevat lukemattomat. Nyt luen LeGuinin muistoksi ties miten monennen kerran Maameren tarinoita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s