Will Wiles: Puulattian kunnossapito

Will Wiles: Puulattian kunnossapito (Care of Wooden Floors)

2012, suomennettu 2012 (Seppo Raudaskoski)

290 s

Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 16, kirjassa luetaan kirjaa (sopisi myös kohtiin 35 ja 40)

Kirjan kertoja (jonka nimeä ei kerrota) matkustaa jonkin Itä-Euroopan maan pääkaupunkiin (jota ei tarkemmin kerrota) pitääkseen huolta entisen opiskelukaverinsa Oskarin asunnosta ja kissoista Oskarin ollessa Yhdysvalloissa hoitamassa avioeroaan yhdysvaltalaisesta vaimostaan. Oskar on hyvin pedantti kaikessa. Hän on hyvin tarkka asunnostaan, ja on jättänyt asunnon täyteen lappuja, joissa on ohjeita asunnon hoitamiseen. Erityisen tarkka Oskar on asunnon ranskalaisesta tammilautalattiasta, joten hän on jättänyt kirjan ”Näin hoidat puulattiaasi”, joka, kuten arvata saattaa, tulee minäkertojalle tarpeeseen. Lattian tuhoutumisen lisäksi toinen hoidettavista kissoista kuolee, toinen on pitkään kateissa ja asunnon siivoojakin kuolee, ja monia pienempiäkin sattumuksia tapahtuu alkoholihuuruiselle kertojalle muutaman asunnossa vietetyn päivän aikana.

Kyseessä on siis farssikomedia, tai ainakin luulen, että tarkoitus on olla sellainen, sillä juonessa on kaikki ainekset siihen. Kerrontatapa vain ei jotenkin sovi tarinaan. Kirjailija on välillä yrittänyt liikaa, yrittänyt käyttää sanakommervenkkejä ja hienosteluja, jotka eivät tällaiseen kirjaan sovi. Silloin kun hän unohtaa hienostelut, niin tarina on riemastuttava, mutta välillä lukija jää vain ihmettelemään tekstin kummallisuuksia.

Oskar ei ole tarinan aikana läsnä asunnossa, mutta hän on koko ajan minäkertojan mielessä, ja on oikeastaan ehkä enemmän päähenkilö kuin kertoja. Pidän kirjassa siitä, että tarinassa on ihan oikeasti opetus; sekä minäkertoja että Oskar oppivat jotain.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s