Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään

Matt Haig: Kuinka aika pysäytetään (How to Stop Time)

2017, suomennettu 2018 (Sarianna Silvonen)

363 s

Helmet-lukuhaaste 2018 kohta 41, valitse kirja sattumanvaraisesti. Sopisi myös kohtiin 1, 11, 14, 16, 19.

Minä valitsen useimmiten kirjat sattumanvaraisesti kirjastosta; nappan vain hyllystä jonkin kirjan, jonka kannen väri, kirjan nimi tms. kiinnittää huomioni. Minulla on harvoin suunnitelmia, että pitää saada juuri tietty kirja, enkä yleensä varaile kirjoja, vaan odotan, että saan jonkin haluamani sattumalta. Tällä tavoin tulee luettua hyvinkin monenlaista kirjallisuutta.

Tämä kirja, Kuinka aika pysäytetään, osui silmiini, koska aika on aina mielenkiintoinen aihe. Tarinan päähenkilö Tom on syntynyt vuonna 1581, mutta elää edelleen nykypäivänä ja näyttää nelikymppiseltä. Jostain selittämättömästä syystä hän vanhenee hitaammin kuin useimmat muut. Hän ei ole ainoa laatuaan, vaan maailmassa on useita hänen kaltaisiaan, mutta he kaikki muuttavat usein, jotta kukaan ei alkaisi epäillä heissä olevan jotain erikoista. Tom saa tyttären 1600-luvun alkupuolella, joka on myös samanlainen kuin hän eli vanhenee hitaasti. Suojellakseen tytärtään ja vaimoaan, Tom jättää perheensä, sillä Tomin äiti oli aikoinaan tapettu noitana, koska Tom ei vanhentunut niin kuin olisi pitänyt. Tom kuitenkin etsii koko ajan tytärtään halki vuosisatojen.

Tarinan idea on hyvä, ja kirjassa myös pohditaan jonkin verran elämän tarkoitusta ja kuolemaa sekä vanhemmuutta ja rakkautta. Mutta sitten tarinassa on ihan ”lapsellisia” juttuja, kuten hitaasti vanhenevien ihmisten ”mafia”, ja se, että Tom tutustuu vuosien kuluessa moniin historian merkkihenkilöihin, osaan jopa hieman lähemmin. Todennäköisyys useiden historian merkkihenkilöiden tapaamiseen taitaisi oikeasti olla mitättömän pieni, kun Tom itse on kuitenkin, ikäänsä lukuun ottamatta, ihan tavallista elämää viettävä henkilö. Tarinasta olisi siis saanut paljon filosofisemmankin, nyt jäätiin viihdetasolle. Kaiken kaikkiaan tämä on kuitenkin ihan lukemisen arvoinen kirja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s