George Orwell: Homage to Catalonia

George Orwell: Homage to Catalonia

1938

128 s

Helmet-lukuhaaste 2018, kohta 33, selviytymistarina (sopisi myös kohtaan 4).

George Orwell osallistui neljän kuukauden ajan vapaaehtoisena Espanjan sisällissotaan ”trotskilaisen” POUM:in riveissä vuonna 1937. Sotaan lähtiessään hän ajatteli sotivansa demokratian puolesta fasismia vastaan, mutta huomasi pian tilanteen olevan poliittisesti paljon monimutkaisempi. Huhtikuun lopulla 1937 Orwell sai luodin kaulaansa, ja sen seurauksena hänet vapautettiin palveluksesta. Kesäkuussa POUM julistettiin laittomaksi, ja POUM:in jäseniä vangittiin ja teloitettiin, joten Orwell ja hänen vaimonsa joutuivat pakenemaan pois Espanjasta.

Olin nuorempana suuri Orwell-fani, ja olen silloin lukenut kaikki muut hänen kirjoittamansa kirjat, tätä lukuun ottamatta. Jätin tämän silloin tietoisesti lukematta, sillä realistiset sotakuvaukset eivät ole minulle mieluista luettavaa. Nyt päätin kuitenkin lukea tämän, sillä tähän kirjaan viitataan useissa viime aikoina lukemissani kirjoissa ja kirjoituksissa, joissa on aiheena eriarvoistuminen tai yhteiskunnallinen epätasa-arvo. Viittaukset tähän Orwelliin kirjaan johtuvat hänen kuvauksestaan sosialistisesta mallista, joka näytti toimivan Kataloniassa ennen sotaa ja sodan alkaessa.

Minä luen Orwellini mieluiten englanniksi, sillä Orwellilla on oma erityinen tyylinsä kirjoittaa englantia, ja se selvästi kärsii käännöksissä. Suosittelen siis lämpimästi Orwelleiden lukemista englanniksi, mutta tämä kirja löytyy myös suomennettuna nimellä Katalonia, Katalonia, jos ei riittävää englannin taitoa ole.

One response to “George Orwell: Homage to Catalonia

  1. Minua haittaa englanniksi lukemisessa se, etten joka sanaa ymmärrä täsmälleen. Minusta on oleellisen tärkeää tietää esim. adjektiivin merkitys just oikein. Niinpä sanakirja kuluu vaikka tiedän, että sieltä löytyy vaikka kuin monta suomenkielistä merkitystä sanalle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s