John Irving: Kunnes löydän sinut

John Irving: Kunnes löydän sinut (Until I find you)

2005, suomennettu 2006 (Kristiina Rikman)

861 s

Helmet-lukuhaaste 2018 kohta 5, kirja sijoittuu vuosikymmenelle, jolla synnyit (sopisi myös kohtiin 1, 11, 14, 18, 19, 22, 28, 32)

Kirjan päähenkilö on Jack Burns, jonka äiti on yksinhuoltaja ja hieman erikoisempaa elämää viettävä tatuoija. Kun Jack on noin 5-vuotias, hän matkusti ympäri Eurooppaa äitinsä kanssa etsimässä isäänsä… tai niin hän ainakin luuli. Jack kasvaa isommaksi, tulee seksuaalisesti hyväksikäytetyksi, solmii erikoisen ystävyyssuhteen muutamaa vuotta vanhempaan tyttöön, opiskelee, harrastaa painia, tulee tunnetuksi filmitähdeksi. Kun Jack on hieman yli 30-vuotias, hänen äitinsä kuolee, ja Jackille selviää, että lähes kaikki, mitä hän luulee tietävänsä ja muistavansa lapsuutensa Euroopan matkasta, onkin hänen äitinsä kertomia valheita ja manipulaatiota. Millainen mies Jackin isä todellisuudessa olikaan, ja missä hän on? Jack tekee uudestaan saman matkan Eurooppaan, jonka hän lapsena teki äitinsä kanssa, ja tapaa ihmisiä, jotka hän muistaa tavanneensa lapsena Euroopassa. Hän kuuleekin nyt aivan erilaisen version matkasta, ja äidistään ja isästään.

Kunnes löydän sinut sisältää monia samanlaisia ilmeisesti kirjailijan omaelämäkerrallisia elementtejä kuin useimmat muutkin John Irvingin kirjat: erikoisen yksinhuoltajaäidin pienikokoinen poika, jota vanhemmat naiset käyttävät seksuaalisesti hyväksi, joka harrastaa painia ja josta tulee kuuluisa omalla alallaan. Kirja on rivo ja perverssi, varmaan pahimmasta päästä John Irvingin kirjoja (en ole aivan kaikkia lukenut), eikä mitenkään hänen parhaimpiaan. Varsinkin alku oli minusta hyvin raskas lukea. Kirja parani siinä vaiheessa, kun Jack alkoi äitinsä kuoleman jälkeen selvittää, mitä Euroopassa oikeastaan tapahtui.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s