Chris Cleave: Little Been tarina

Chris Cleave: Little Been tarina (The Other Hand)

2008, suomennettu 2011 (Irmeli Ruuska)

369 s

Helmet-lukuhaaste 2017 kohta 6, kirjassa on monta kertojaa

Little Bee on 14-vuotias, kun hän kohtaa lyhyesti brittiläisen toimittajapariskunnan Sarahin ja Andrewin nigerialaisella rannalla Nigerian öljysotaan liittyvissä hyvin dramaattisissa olosuhteissa. Tuo tapaaminen on käännekohta heidän kaikkien kolmen elämässä. Sarah ja Andrew palaavat kotiinsa ja Little Bee matkustaa salamatkustajana rahtilaivalla Iso-Britanniaan. Vietettyään kaksi vuotta englantilaisessa ulkomaalaisten säilöönottoyksikössä laittomana maahantulijana Little Bee pääsee pakenemaan sieltä ja etsiytyy toimittajapariskunnan luokse.

Kirja herättää paljon ajatuksia pakolaisuudesta, pakolaisten kohtelusta ja kehitysmaiden luonnonvarojen käytöstä. Kirja on myös kertomus moraalisista valinnoista; siitä, miten helppoa on olla näkemättä asioita tai vain todeta ”Ei se minulle kuulu”, ”Lain mukaan on niin” tai ”Teen vain työtäni” vaikka omat arvot sanovatkin toisin. Eivätkä asiat välttämättä ole aina niin kuin miltä ne näyttävät; epäuskottavaltakin vaikuttava tarina voi olla totta.

Kirja on siis yhteiskunnallisesti kantaaottava. Mutta sitten jostain syystä kirjailija on kirjoittanut paljon myös pitkäpiimäistä tarinaa muutaman länsimaisen ihmisen ihmissuhteista, joka oli itse tarinan kannalta loppujen lopuksi aika turhaa. Tämä kirja herättää ajattelemaan monia tärkeitä asioita, mutta kaunokirjallisesti se ei ole ehkä niin erityinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s